"

Håravfall - orsak och hjälpmedel

Människor har genom alla tider och inom alla kulturer drabbats av håravfall. Forskning visar att mer än hälften av alla män och en tredjedel av alla kvinnor drabbas någon gång i livet.

Orsaken till varför man drabbas av håravfall kan vara många och är i vissa fall svårt att diagnosistera, men att tappa håret är i de allra flesta fall är helt ofarligt och en naturlig del av livet. I takt med att samhället förändrats har utseendet för många blivit en allt viktigare del av livet, idealbilden om det ”perfekta utseendet” kan för vissa orsaka stress och prestationsångest.

Här har vi samlat information om några av de vanligaste orsakerna till håravfall samt olika behandlingsmetoder och hjälpmedel.

 

Ärftligt håravfall (Androgen alopecia)

Vanliga symptom kan vara: högt hårfäste, vikar i pannan, växande virvel, kal fläck på hjässan, kal fläck på huvudet, synlig hårbotten, glest hår m.m.

 

Manligt håravfall

Vanligast är att män drabbas av tunnhårighet. För de män som drabbas i någon form börjar symtomen för 50 % av dem redan innan de fyllt 50 år. Det som händer är att hårsäckarna blir hämmade av det manliga könshormonet DHT som därefter orsakar håravfallet. Man kan följa utvecklingen och mönstret genom att titta på Northwood hamilton skalan.

 

Kvinnligt håravfall

På samma sätt som håravfall hos män är kvinnligt håravfall ett naturligt förlopp, det är dock inte lika vanligt att kvinnor drabbas som män. För de flesta kvinnor som tappar hår börjar symptomen för ca 20 % efter 50 års ålder. Symptomen kan liksom för män variera kraftigt, det är dock väldigt sällsynt att kvinnor blir helt skalliga.

 

Håravfall hos unga och äldre

Att drabbas av håravfall som vara ung kille eller tjej kan för många vara väldigt traumatiskt, främst för kvinnor. Ca 5 % av unga män drabbas av håravfall innan 20 års ålder och andelen kvinnor är inte alls lika många.

På ålderns höst drabbas de flesta av någon typ av håravfall och gråa hårstrån. Det är helt naturligt att hårproduktionen och melaninpigmenten i håret minskar när man blir äldre.

 

Tillfälligt håravfall

Vanliga symptom kan vara: Fläckvis håravfall, kraftigt håravfall, tappar hår i duschen, förlorar mycket hår på kort tid, fallande hår m.m.

 

Våra hårsäckar pendlar regelbundet mellan 3 faser. Växtfas (anagenafas), övergångsfas (katagenafas) och vilofas (telogenafas)

 

Håravfall av stress

Vid stress eller traumatisk upplevelse kan hårstrået gå in i vilofas vilket gör att hårstrået stöts bort och man upplever att håret blir allt tunnare. Ibland uppkommer symptomen flera månader efter stressade perioder vilket gör att det kan vara svårt att koppla till stressen. Vid denna typ av håravfall är det vanligt att håret börjar växa ut igen efter en tid, det kan dock dröja flera månader. Oftast återupptar hårsäckarna produktionen och går åter in i växtfasen. Det viktigaste vid denna typ av håravfall är att man försöker lösa orsaken till varför man är stressad så att man inte hamnar i en ond cirkel med ytterligare håravfall som följd.

 

Håravfall av graviditet

Tunnhårig efter stress eller graviditet orsakas av störning i hårsäckens tillväxtfaser. Hormonerna kan under denna tid göra att hårsäckarna går in i vilofas och man upplever att man tappar mycket hår på kort tid. Under graviditeten tappar man oftast mindre hår än normalt, för att sedan blir av med allt hår man egentligen skulle ha tappat under graviditeten. Detta uppträder alltså oftast efter förlossningen och några månader in i amningsperioden. Detta är helt normalt och efter några månader brukar produktionen komma igång igen.

 

Medicin och P-piller

Vissa läkemedel och p-piller kan ha inverkan på hårtillväxten och kan leda till fallande hår. Av P-piller förändras hormonnivån i kroppen vilket gör att tillväxten av håret kan störas. I vissa p-piller ingår manligt könshormon vilket ibland kan vara orsaken, detta liknar vad som uppstår vid androgen alopecia. När man slutar äta p-piller kan håravfallet te sig liknande som vid barnafödande. Det har även visat sig att vissa mediciner mot depression, stress, hjärtproblem, blodförtunnande, blodtryck kan påverka hårtillväxten.

 

Kost

Kost, sömn och en sund levnadsstandard är A-O för att håret ska må bra.

Järnbrist: Våra hårsäckar innehåller en liten mängd järn. Vid järnbrist i börjar kroppen ta från vår järnreserv vilket leder till att hårsäckarna blir drabbade. Detta resulterar i att håret faller av, oftast sker en jämn uttunning av hela håret och inte fläckvis.

Det vinns olika typer av järntillskott som man kan äta som komplement, annars tänk på att äta järnrik mat ex. frukt, ägg m.m.

Proteinbrist: Vårt hår består av protein och därför är det viktigt att få i sig tillräckligt proteinrik kost.

 

Yttre påverkan

Dragning av håret sägs kunna skada hårsäckarna och medföra att håret fläckvis faller av. Att hårstyling kan nöta på håret är också känt. Tänk på att inte platta och föna håret för ofta. Vissa typer av hårprodukter som innehåller alkohol, silikon, parabener m.m. är även dåligt för håret. Använd skonsamma hårprodukter.

 

 

Behandlingar:

Tillfälliga lösningar och styling mot håravfall:

-För kvinnor som drabbas är löshår ett bra alternativ för att få tjockare hår. Det finns en mängd billigt löshår av hög kvalite . Varianter av löshår kan tex vara: clip in hår, tejphår och hårtäns.

 

-För män och kvinnor som får tunt hår finns olika stylingprodukter mot håravfall. Ex: Hårfibrer, fibersprayer m.m.

Hårfiber ger ett trovärdigt resultat och används för att tillfälligt dölja håravfallet.

 

-Peruk är en bra lösning för de som tappat sitt hår. Idag finns peruker som passar de flesta.

 

Permanenta behandlingar:

-Det finns olika typer av hårtransplantationer vilket i korthet innebär att man flyttar hår från ett ställe till ett annat. Exempelvis: FUE, FUT, hårlyft, microplus och STRIP-metoden, effektiva metoder som ger ett permanent resultat, tyvärr relativt dyra.

 

Bromsa håravfall:

- Massera håret

- Håravfallsbehandling A-PRP